Geschiedenis

Left ImageRight Image

Juli 1968

Eerste zomervakantiebestedingsweek.

In 1968 wordt er voor het eerst een vakantiebestedingsweek georganiseerd. Dit wordt gedaan vanuit buurthuis ”ons huis” namens de Wormerveerse Gemeenschap. Ook wordt er al nagedacht over een huttenbouw in Wormerveer.
Helaas is dit nooit doorgegaan omdat het gekozen terrein te drassig bleek.

22 Juli 1969

Met Zoefff gaat je vakantie in een zoefff voorbij!

In 1969 word de naam van de vakantiebestedingsweek omgedoopt tot Zoefff.
Vanaf heden worden er onder deze naam verschillende activiteiten tijdens de zomervakantie in Wormerveer georganiseerd.

28 Juli 1970

De eerste huttenbouw van Wormerveer!

Na de tegenslag van 1968, waar het ijsbaan terrein te drassig was, kunnen de Wormerveerse kinderen op 28 juli 1970 voor het eerst huttenbouwen, naast alle andere Zoefff activiteiten.

Wij houden deze datum aan als oprichtingsdatum van Zoefff Huttenbouw Wormerveer!

Augustus 1974

Hijsen van de vlag!

Het is nog altijd een traditie om de huttenbouw te openen met het hijsen van de vlag, we hebben deze traditie al sinds 1974!

1980

De Witte Vlinder

Naast dat het buurthuis Ons Huis de Zoefff activiteiten organiseert wordt er ook vanuit andere locaties van scholen, kerkgemeenschappen en buurthuis de Witte Vlinder meegedaan aan de Zoefff activiteiten. De Witte Vlinder was eerst gevestigd aan de markstraat, daarna aan het marktplein.

1982

Samenvoeging buurthuizen De Witte Vlinder & Ons Huis

In 1982 worden de 2 stichtingen van buurthuizen De Witte Vlinder en het Ons Huis samengevoegd en worden de Zoefff activiteiten vanaf dan door Stichting Buurthuiswerk Wormerveer georganiseerd

1989

Stichting Welsaen

Vrijwel alle buurthuizen in Zaanstad worden ondergebracht bij stichting Welsean. Vanuit Welsean is een kinderwerker aangesteld welke de huttenbouw in de zomervakantie organiseert.

April 1997

De lorzie

De laatste steen wordt gelegd aan het nieuwe buurthuis De Lorzie aan het marktplein. De witte Vlinder en het Ons Huis worden samengevoegd in dit nieuwe buurthuis.

Nog altijd hebben wij goed contact met de Lorzie, en kunnen wij daar terecht voor vergaderingen, de afsluiting van de huttenbouwweek en de gevonden voorwerpen!

2014

Andere stichtingen

In 2014 is stichting Welsaen failliet gegaan en was het even spannend hoe nu verder met het Wormerveerse huttenbouwdorp. Als een geluk bij een ongeluk waren er al een aantal vrijwilligers de jaren ervoor begonnen met het mede organiseren van de huttenbouw doordat de kinderwerkster teveel taken had binnen het buurthuis. Hierdoor was de stap naar het volledig organiseren van de huttenbouw zo gemaakt!

Vanaf 2014 t/m 2023 hebben wij als organisatie van de Huttenbouw geleund op andere stichtingen, eerst bij “Stichting Wormerveer heeft Meer” en daarna bij “Stichting bewonersinitiatief buurtcentrum Wormerveer” (de huidige exploitant van buurtcentrum De Lorzie) waar wij hen nog steeds zeer dankbaar voor zijn. 

2022

Nieuwe regelgeving

Door nieuwe regelgeving is het helaas niet meer mogelijk om als aparte organisatie onder Stichting bewonersinitiatief buurtcentrum Wormerveer actief te blijven. Binnen 3 jaar moeten wij een nieuwe stichting vinden om mee samen te voegen of een eigen stichting oprichten

16 Februari 2024

Stichting Huttenbouw Wormerveer

Per vandaag zijn we officieel zelf een stichting!
We gaan op deze manier de aankomende jaren de huttenbouw blijven organiseren!

Left ImageRight Image